Odchudzanie

Mgr Magdalena Adamus- dietetyk, specjalista w zakresie dietetyki klinicznej, właścicielka poradni dietetycznej MediDiet.  Prowadzi terapie żywieniowe dla osób z nadwagą i otyłością, chorych na schorzenia układu pokarmowego i choroby dieto zależne.  Ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Uczestniczka wielu konferencji naukowych i kursów, między innymi Psychodietetyki, zorganizowanego przez Uniwersytet Warszawski. Doświadczenie zawodowe zdobywała w warszawskich szpitalach, poradniach dietetycznych oraz w Instytucie Żywności i Żywienia. Wolontariuszka podczas wielu akcji poświęconych tematyce zdrowego żywienia oraz profilaktyce nowotworowej. Organizatorka warsztatów żywieniowych. Stawia na ciągły rozwój kompetencji zawodowych.
Do każdego pacjenta podchodzi w sposób indywidualny, uwzględniając jego preferencje żywieniowe, styl życia i choroby współistniejące.

Zajmujemy się:

  • planowaniem żywienia dla dzieci
  • planowaniem żywienia dla kobiet ciężarnych i karmiących
  • planowaniem żywienia dla osób zdrowych
  • planowaniem żywienia w chorobach
  • planowaniem diet odchudzających
  • pomocą w zmianie nawyków żywieniowych

Ponadto oferujemy:

  • zakupy z dietetykiem
  • sprzątanie kuchni z niezdrowych produktów spożywczych
  • analizę składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej przy użyciu profesjonalnego analizatora składu - ciała firmy InBody

Choroby, przy których współpraca z dietetykiem jest niezbędna:

  • niedowaga
  • nadwaga
  • otyłość
  • nadciśnienie tętnicze
  • miażdżyca
  • dyslipidemia aterogenna
  • hipertriglicerydemia
  • hipercholesterolemia
  • choroba niedokrwienna serca
  • celiakia/nietolerancja glutenu
  • alergie pokarmowe
  • zespół jelita nadwrażliwego
  • inne choroby przewodu pokarmowego
  • zespół metaboliczny
  • niedokrwistości niedoborowe
  • choroba Parkinsona
  • osteoporoza
  • zespół napięcia przedmiesiączkowego

Przebieg wizyt
Pierwsza wizyta
Podczas pierwszej wizyty analizowany jest sposób żywienia, nawyki żywieniowe oraz badania biochemiczne. Wykonywany jest pomiar masy i składu ciała. Wyznaczane są cele terapii oraz założenia diety. Według potrzeb ustalany jest indywidualny jadłospis oraz zalecenia żywieniowe.

Wizyty kontrolne
Podczas wizyt kontrolnych oceniane są postępy terapii. Omawiane są ewentualne problemy w realizacji diety. Wykonywane są modyfikacje diety. Wyznaczane są nowe cele oraz według uznania przygotowywany zostaje nowy jadłospis

Przygotowanie do pierwszej wizyty
W celu jak najefektywniejszego wykorzystania czasu podczas pierwszej wizyty prosimy o przyniesienie ze sobą zapisu spożycia z trzech dni. Ważne, żeby opisać przynajmniej jeden dzień weekendowy.

Instrukcja przygotowania 3-dniowego zapisu spożycia:

Przy każdej spożytej potrawie lub produkcie należy zapisać godzinę jej spożycia np. 8:00 śniadanie
Należy jak najlepiej opisać spożywaną potrawę uwzględniając składniki, z których została przygotowana, ich masę lub miary domowe np. nie wystarczy napisać ?kanapka z wędliną?. Warto opisać to bardziej dokładnie:

  • chleb baltonowski  1 kromka
  • masło 1 płaska łyżeczka
  • polędwica sopocka 2 plasterki
  • pomidor 1 plasterek

Należy zapisać wszystkie wypite napoje, uwzględniając kawę, herbatę, napoje, soki, wodę itp. W przypadku dosładzania należy podać ilość cukru, słodzika i jego rodzaj. Należy określić również objętość wypijanych płynów np. w szklankach lub litrach
Ważne jest, aby nie pomijać produktów spożywanych między posiłkami. Pozwoli to oszacować realną kaloryczność diety i wprowadzić odpowiednie modyfikacje żywieniowe.

Przygotowanie do pomiaru składu ciała

Jak przygotować się do wykonania analizy?

  • Należy być na czczo (8h od ostatniego posiłku) lub minimum 3 godziny od ostatniego posiłku.
  • Nie należy pić kawy, mocnej herbaty i innych napojów zawierających kofeinę przed planowanym pomiarem.
  • Nie należy spożywać alkoholu na 24 godziny przed badaniem.
  • Nie należy wykonywać ćwiczeń fizycznych na 8-12 godziny przed planowanym pomiarem.

Jakiekolwiek odstępstwa od tych zaleceń skutkować będą otrzymywaniem zafałszowanych wyników. Dlatego zachęcamy do zastosowania się do nich.

Zakupy z dietetykiem
Usługa Zakupy z dietetykiem skierowana jest do osób, które nie są pewne swoich wyborów podczas zakupów spożywczych. Obejmuje naukę czytania etykiet oraz komponowania koszyka zgodnie z zaleceniami żywieniowymi. Jej celem jest poinstruowanie jak wybierać zdrowe produkty, a jakich produktów unikać. Podczas spotkania przekazywane są informacje jak uchronić się przed nieplanowanymi zakupami np. słodyczy oraz jak ustrzec się przed nieuczciwymi "sztuczkami" producentów żywności.

Sprzątanie kuchni
Usługa Sprzątanie kuchni polega na pomocy merytorycznej dietetyka w pozbyciu się z domowych zapasów niezdrowych produktów spożywczych. Dietetyk pomoże w zlikwidowaniu szafki ze słodyczami i innymi niezdrowymi przekąskami. Przekaże również wskazówki dotyczące czytania etykiet oraz przygotowywania zdrowych zapasów spożywczych.

Zapraszamy
Radom ul. Witolda 10
tel.: (48) 38 36 100
kom.: 665 633 609
Masz pytania
napisz do nas
Imie i nazwisko:
Podaj adres e-mail:
Tresc wiadomosci:
Przepisz wynik dzialania: 7 + 9 =
website design Devilart: strony internetowe Warszawa